ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, gıda üretim zincirinin tüm halkalarında gıda güvenliğini sağlayan uluslararası bir standarttır. Eskiden HACCP olarak bilinen bir belgedir. ISO 22000 Standardı alacağınız ürünün minimum kalitesini biliyorsunuz ve o ürüne kesinlikle güvenebilirsiniz anlamına gelmektedir. Başlığın bünyesinde söz konusu standart evrenseldir. Bir gıda ürününden emin olmak için gerekli olan bu belgenin alınması şarttır ve bazı koşulları vardır. Bu koşullar, içerisinde hijyen, kalite, sağlık, güvenilirlik, ulaşılabilirlik gibi birçok unsuru barındırmaktadır. ISO 22000, ISO 9001 (tüm sektörler için geçerli olan kalite standardı) gıda ile ilgili olan alt koludur. ISO 9001,ISO 14001 ve ISO 45001 yönetim sistemleriyle uyumlu olarak çalışmakda olup ve HACCP (Hazard Critical Control Point) kriterlerini esas alan bir yönetim sistemidir.ISO 22000:2005 Standardının yeni versiyonu olan ISO 22000:2018 Standardı Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından Haziran 2018 tarihinde yayınlanmıştır. Halen kullanılmakta olup standardın en güncel halidir.
Bu belge bir kişinin gıda standardı ile ilgili olarak aklına gelebilecek her türlü soruyu, belgeyi almak isteyenlerin yerine getirmesi gerek şart olarak sunmaktadır. Ürünün üretim aşamasında ve sonrasında gerçekleşebilecek tüm sorunları belirleyebilme özelliği nakit ve vakit kaybını önleyici bir etmendir. Tüm kontroller (ürün, üretim, ekipman, bakım, personel, depolama, eğitim, değerlendirme vb.) bu sistemin uygulaması esnasında yapılmaktadır. Belge ancak bu şekilde alınabilmekte ve belgenin edinimi bu şartlar sağlandığı sürece devam etmektedir. Bu açıdan oldukça iç rahatlatıcı, tasdikli ve tüm cevapları bünyesinde barındıran bir belgedir. Amacı ürünleri tüketici için uygun ve güvenilir hale getirmektir. Bu amaç, gerekliliğinin sorgulanmasını doğrudan ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca bu belge bir kanıt niteliği taşımaktadır. Yasal olarak onaylı olduğunun, tüketiciler ve diğer kurumlarla uyumlu olduğunun, en önemlisi ise ortaya koyduğu ürünün kalitesinin bir kanıtıdır.
Gıda ile ilgili iş yapan herkes kullanabilmektedir. Kullanmalıdır. Kurum veya kuruluşun hacmi, boyutu önem teşkil etmemektedir. Sadece gıda üreticileri (çiftçiler, balıkçılar, mandıralar, fırınlar, donmuş gıda üreticileri, paket gıda üreticileri, günlük gıda üreticileri ve sağlayıcıları, hazır yemek işletmeleri, hızlı tüketim servisleri, restoranlar vb. gibi) değil; gıda üretimi için makine üreten ya da malzeme sağlayan firma veya işletmeler de bu belgeyi alabilirler.
Telif Hakkı © 2018 Kalivya Danışmanlık Limited Şirketi - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.