İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, ilk olarak Britanya Standartları Enstitüsü (BSI) tarafından 1999 yılında Occupational Health and Safety Assessment Series orijinal adıyla yayımlanmıştır. Kısa adı bu kelimelerin baş harflerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan OHSAS 18001 / ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı, farklı sektörlerdeki kuruluşlara ve iş faaliyetlerine uygulanabilmektedir. Temel olarak, iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının, standardın prensiplerine ve yasal mevzuata uygunluğu ele alınmaktadır. Bunun yanında İSG uygulamalarında iyileştirmelerin yapıldığı ve sürekliliğin sağlandığı bir yönetim sistemi standardıdır.
ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği yönetim sisteminin hedefi; iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili uluslararası standartlar ve yasal mevzuat çerçevesinde, sistemin uygulandığı kuruluştaki olası riskleri ortadan kaldırarak ya da en aza indirgeyerek, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı meydana getirmektir.
ISO 45001 Standardının amaçları üç başlık altında toplanabilir:
- Çalışanları koruma: Çalışanları işyerinin olumsuz etkilerinden koruyarak sağlıklı, güvenli ve rahat bir ortamda çalışmalarını sağlamak,
- İşletme güvenliğini sağlama: İşletme için tehlike arz eden yangın, patlama, makine arızaları gibi risklerin alınacak önlemlerle ortadan kaldırılarak işletme güvenliğinin sağlanması,
- Üretim güvenliğini sağlama: Meslek hastalıkları ve iş kazaları nedeniyle meydana gelebilecek iş gücü kayıplarını en aza indirgemek.
- İş yerlerinde ölüm vakaları başta olmak üzere, hastalık, yaralanma, maddi hasar ve diğer kayıplara neden olabilecek olayların / kazaların büyük ölçüde önüne geçilmesini sağlar. İş yerinde güvenli çalışma kültürünü oluşturur ve geliştirir.
- ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği sistemi uygulamalarının diğer faaliyetlerle entegrasyonunu, bu sayede emek, doküman ve sistem masrafı yapılmaz; kaynak tasarrufu sağlanır.
- Kuruluşun itibarını artırır. Kuruluş, kamu nazarında yasalara uyan güvenilir firma imajı kazanır. Resmi makamlar nezdinde, firmanın iş sağlığı ve güvenliğine olan hassasiyeti tescillenmiş olur.
- Ulusal ve uluslararası standartlar ile yasal prosedürlere uygun faaliyetler yürütüldüğünün göstergesidir.
- Firmanın kurumsal değerlerine katkıda bulunur.
- Kuruluşun artan itibarı ve imajı nedeniyle firma, rekabette rakiplerinden geri kalmaz ya da öne geçer.
- Çalışanların motivasyonunu, işe bağlılığını ve verimini arttırır. İşçi, çalışırken bir iş kazasına maruz kalma korkusu taşımaz. Çalışanların kuruluşa güven duymaları sağlanmış olur.
- İş kazaları ve meslek hastalıklarının düşüşünü sağlarken, iş gücü kaybını önler.
- Arıza ve bakım süresi ile bundan kaynaklı maliyetleri potansiyel olarak düşürür. Çalışanın iş veriminde artış, maliyetlerde azalma sağlar.
- İş sağlığı ve güvenliğinin teminat altına alınması ile müşteri taleplerine uygun üretim ve hizmet sürekliliği de sağlanmış olur. Böylece müşteri memnuniyeti ve bağlılığına katkıda bulunur.
- Günümüzde ve gelecekte sağlık ve güvenlik konularındaki olası risklerin önüne geçilmesini ya da daha iyi yönetilmesini sağlar.
Telif Hakkı © 2018 Kalivya Danışmanlık Limited Şirketi - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.