5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanununun 10 Uncu Maddesine Göre 2024 Yılında Uygulanacak Olan İdari Para Cezaları
5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve ikincil mevzuatı kapsamında Binalar, Endüstriyel İşletmeler, Elektrik Üretim Tesisleri ve Organize Sanayi Bölgeleri çeşitli yükümlülükler tabi olmuştur.
Yükümlülüklere ait sınır değerler şu şekildedir:
Sınır değerler üzerinde bulunan kurumlar başlıca şunları yapmakla mükelleftir,
-Enerji Yöneticisi Görevlendirme
-Enerji Etüdü Yaptırma
-ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Kurarak Belgelendirme
Kamu kesimine ait enerji yöneticisi görevlendirmekle yükümlü binalarda (Toplam inşaat alanı 10.000 m² ve üzeri veya Yıllık Toplam Enerji Tüketimi 250 Ton Eşdeğer Petrol Değeri ve üzeri) enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik tedbirleri ve bunların fayda ve maliyetlerini belirlemek üzere etüt yaptırılması zorunludur. Bu etütler her yedi yılda bir kamu binasının bağlı olduğu kurum ve kuruluş tarafından şirketlere yaptırılır veya çalışanları arasında bina etüt-proje sertifikasına sahip personel bulunması durumunda kurum ve kuruluş tarafından yapılır. Etüt raporları ve belirlenen önlemlere ilişkin uygulama planlarının birer sureti kurum ve kuruluş tarafından Bakanlığa gönderilir ve istenen veriler ENVER portalına girilir. Hazırlanan nihai etüt raporları etüdün yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayı sonuna kadar Bakanlığa iletilir. Etütler ile belirlenen önlemlerden geri ödeme süresi üç yılın altında olanlara ilişkin uygulama projeleri ve bu projelere ilişkin uygulama planları etüdü yapılan kurum ve kuruluş tarafından hazırlanarak Bakanlığa gönderilir. Hazırlanan bu projeler etüdün tamamlanmasını takip eden en geç dört yıl içerisinde hayata geçirilerek sonuçları bir rapor halinde Bakanlığa sunulur.
Toplam inşaat alanı yirmi bin metrekarenin veya yıllık toplam enerji tüketimi beş yüz TEP’in üzerinde olan ticari binalar ve hizmet binalarının yönetimi, bina yönetimi bulunmaması durumunda bina sahibi, söz konusu binalar için şirketlere her yedi yılda bir etüt yaptırır veya çalışanları arasında bina etüt-proje sertifikasına sahip personel bulunması durumunda etüdü kendi yapar. Etüt raporları ve belirlenen önlemlere ilişkin uygulama planlarının birer sureti Bakanlığa gönderilir ve istenen veriler ENVER portalına girilir. Hazırlanan nihai etüt raporları etüdün yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayı sonuna kadar Bakanlığa iletilir. Bakanlık, etüt raporlarını değerlendirir ve uygun değerlendirilmeyen etüt raporlarının yenilenmesini isteyebilir.
Yıllık toplam enerji tüketimi bin TEP ve üzeri olan endüstriyel işletmeler, şirketlere her dört yılda bir etüt yaptırır veya çalışanları arasında sanayi etüt-proje sertifikasına sahip personel bulunması durumunda etüdü kendi yapar. Etüt raporları ve belirlenen önlemlere ilişkin uygulama planlarının birer sureti Bakanlığa gönderilir ve istenen veriler ENVER portalına girilir. Hazırlanan nihai etüt raporları etüdün yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayı sonuna kadar Bakanlığa iletilir. Bakanlık, etüt raporlarını değerlendirir ve uygun değerlendirilmeyen etüt raporlarının yenilenmesini isteyebilir.
Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik’te, “Enerji yöneticisi görevlendirmekle yükümlü kamu binaları, ticari binalar, hizmet binaları, elektrik üretim tesisleri ile endüstriyel işletmeler ve enerji yönetim birimi kurmakla yükümlü organize sanayi bölgeleri ile endüstriyel işletmeler TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemini kurarak belgelendirecektir. Enerji yönetim sisteminin güncel tutulmasından ilgili kurum, kuruluş ve işletmeler sorumludur.” hükmü ile TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi kurmakla yükümlü kurum ve kuruluşlar tanımlanmıştır.
Telif Hakkı © 2018 Kalivya Danışmanlık Limited Şirketi - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.